Meditatie·Yoga

GABA: de rustgever tijdens yoga!

GABA, een afkorting voor gamma-amino-boterzuur, is een neurotransmitter in de hersenen. Wanneer je de GABA receptoren activeert word je relaxed en slaperig. Mensen met een depressie of angststoornis hebben een te laag GABA gehalte.

232px-Gamma-Aminobuttersäure_-_gamma-aminobutyric_acid

De medicijnen die deze ziektes moeten bestrijden verhogen daarom ook het gehalte aan GABA. Uit onderzoek (1) is gebleken dat ook tijdens het beoefenen van yoga het gehalte aan GABA wordt verhoogd. Dit is dan ook de reden dat yoga steeds vaker wordt ingezet om de symptomen van depressie, angsten en zelf epilepsie te verminderen.

Ook alcohol zorgt ervoor dat het gehalte tijdelijk wordt verhoogd. Hierdoor voelen mensen zich vaak wat meer ontspannen na een aantal glaasjes.

Als we moeten kiezen tussen alcohol en yoga, is yoga natuurlijk een veel gezondere keuze om een ontspannen gevoel te krijgen.

Deze resultaten geven mijzelf meer duidelijkheid waarom ik na yoga altijd zo ontspannen en rustig ben. Soms heb ik zelfs een ‘zweverig’ gevoel. Dit komt omdat GABA remmend werkt op andere zenuwcellen waardoor bepaalde delen van de hersenen langzamer gaan werken. Dat ik dus vaker roep dat ik me ‘yoga-high’ voel, is dus eigenlijk helemaal niet zo gek!

Liefs,
Florence

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s