Food·Recept

Ei vervangen

Ik plaats de laatste tijd steeds meer vegan recepten. Ik ben niet vegan, maar probeer er wel zo veel mogelijk naar te leven, bijvoorbeeld door geen kaas, melk en eieren te gebruiken als ik zelf bak of kook. Laatst heb ik de eivervanger No-Egg van Organ gekocht, (je kunt hem o.a. hier bestellen) maar ik kan me voorstellen dat je liever iets anders gebruikt om een ei te vervangen. Zelf probeer ik ook af te wisselen.

Bij veel recepten heb je niet eens eieren nodig. Zo kun je een prima en heerlijk bananenbrood bakken zonder eieren en zonder eivervanger. Omdat ik zelf echter mijn recepten vaak inspireer op recepten van internet of uit kookboeken, ga ik toch altijd op zoek naar een passende vervanger.

Voordat je een ei gaat vervangen in een recept, moet je goed weten dat eieren om verschillende redenen worden toegevoegd. Zo worden ze o.a. gebruikt als bindmiddel, als rijsmiddel en om vocht toe te voegen.

Wanneer ik sojamelk of sojayoghurt noem, kun je dit ook vervangen door andere plantaardige melk of yoghurt (amandelmelk, havermelk enz.)

Ei in zoete recepten

Wanneer je koekjes of een taart bakt, en het recept vermeldt dat er 1 ei nodig is, kun je ervan uit gaan dat dit ei is bedoeld als bindmiddel. Je kunt dit vervangen door:

  • 2,5 el gebroken lijnzaad gemengd met 3-4 el warm water (dik laten worden)
  • 2,5 el chiazaad gemengd met 3-4 el warm water (dik laten worden)
  • 2 el maizena of arrowroot gemengd met 2 el water
  • 6 gr No-Egg met 30 ml water
  • 60 gr gepureerd fruit
  • 60 gr gepureerde pompoen of zoete aardappel
  • 60 gr gepureerde zachte tofu (silken tofu)

Als het recept aangeeft dat er 2 á 3 eieren nodig zijn, is dit waarschijnlijk een rijsmiddel zodat gebak luchtig wordt. Bijvoorbeeld in muffins en luchtig brood. Je kunt dit vervangen door:

  • 6 gr No-Egg met 30 ml water
  • 60 gr sojayoghurt
  • 1 el azijn met 1 el water en 1 tl bakpoeder gemengd

Wanneer er 1 ei wordt gebruikt voor vocht, bijvoorbeeld in cakes en koekjes, kun je dit vervangen door:

  • 60 ml kokosmelk
  • 1 tl notenpasta gemengd met 60 ml sojamelk
  • 60 gr vruchtenpuree (appelmoes, banaan enz.)

Voor 1 eiwit kun je het volgende gebruikten:

  • 6 gr No-Egg met 15 ml water
  • 1 el agar agar poeder vermengd met 1 el water (kloppen, dan koelen, dan weer kloppen)

Als het recept zegt dat je iets moet bestrijken met ei, is dit om het te laten glanzen. Je kunt dit vervangen door:

  • opgewarmde abrikozenjam (dit is wel een stuk zoeter natuurlijk)
  • 1 el maizena met 1-2 el water

Ei in hartige recepten

Wanneer je een ovenschotel maakt, wordt er vaak een ei toegevoegd om binding te geven. Dit kun je vervangen door:

  • 6 gr No-Egg met 30 ml water
  • 60 gr gepureerde zachte tofu (silken tofu)
  • 2,5 el lijnzaad gemengd met 3 el warm water
  • 2 el groentepuree of tomatenpuree

1 ei in hartige gerechten om te laten rijzen, zoals bijvoorbeeld een soufflé, kun je vervangen door:

  • 60 gr gepureerde zachte tofu (silken tofu)

Zelfs roerei kun je maken met tofu. Verkruimel een blok tofu en voeg hieraan zwart zout toe  (kala namaak), je kunt dit vinden bij de toko. Hieraan kun je natuurlijk nog allerlei smaakmakers toevoegen zoals knoflook, kruiden en groenten.

En nu snel de keuken in! 🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s